Yleinen

Uutuuksia ja “ilmiöpohjaista” oppimista

26.10.2016, Heidi

Meillä vieraili tänään psykologi Laura moikkaamassa eskariryhmää ja tietysti häntä piti aluksi uutena tuttavuutena haastatella. Ensimmäinen kysymys olikin aika jytäkkä.

-Mitä sinä siellä teet?

-??

-Töissä

Ahaa. Laura kertoo mm. auttavansa lapsia ja perheitä erilaisissa asioissa. Ja että hänen työpaikallaan lapset voivat tehdä kivoja juttuja, vaikkapa pelata lautapelejä tai puhaltaa saippuakuplia. Tämä selvä, eskarit nyökyttelevät.

-Vähän kuin teknologi. Psykologi.

Lisäksi eskarit haluavat tietää, että missä päivän vierailija asuu, minkä värinen talo hänellä on ja onko tällä koiria. Ja omat nimet kerrotaan hänelle tietysti, reippaalla ja kuuluvalla äänellä.

 

Aamupäivän hommana meillä on sitten kuuntelu, joka sujuu mallikkaasti. No, välillä nyt vähän ohjeenkuuntelu saattaa unohtua, mutta ei sekään pahasti haittaa, jos malttaa silti antaa toisille työrauhan. Pian on kuva väritetty ja oma nimi laitettu. Ja arvatkaapas vaan mitä Laura antaa eskareille hienosta työskentelystä…kk-merkin. Jee!

 

Ruokailussakin on uusi juttu tutustuttavaksi: tortilla. Tuumataan siis ensin yhdessä, kuinka “letulle” kootaan täytteet ja sitten mennään linjastolla totutun mukaan. Tortilla taitaakin olla aika monelle tuttu juttu, niin näppärästi eskarit käärivät letusta paketin kokoon. Ja kaveria neuvotaan tarvittaessa.

-En ollut ikinä ennen syönyt tällaista, mutta tykkäsin.

Jälleen ollaan siis kokemusta rikkaampia.

 

Uloslähdössä tätiä hihityttää jo valmiiksi, vuosien kokemuksella.

-Kaikki laittavat kurikset ja jos on kurarukkaset niin ne myös.

En tarvitse, kuuluu joka suunnalta ja selityksiä on sen sataa laatua. Täti tuhma ei taivu.

-Jos teidän vaatteet kastuu, me ei ehditä saada niitä millään kuivaksi ennen kotiinlähtöä. Mitähän tapahtuu, jos istuu märillä vaatteilla taksinpenkkiin??

-Penkit kastuu

Saadaan siis koko joukko kuriksiin ja ei muuta kuin lumeen mylläämään. Ehtii kulua alle kymmenenminuuttia, kun..

-Mun hanskat on ihan läpimärät

No, lainataan eskarin vararukkaset. Puolituntia eteenpäin ja kaikkien kurarukkasettomien hanskat ovat jo lits ja läts, joten täytyy lähteä eskarille kuivatteluhommiin.

-Laittakaa märät hanskat tähän Matti Mustekalaan, niin minä laitan vaatteet kuivuriin

-Mulla on sukatkin märät

-Ja mulla kengät

-Kokeile onko tämä hattu kuiva

Vaatehuolto osoittautuu haastavaksi ja hitaaksi puuhaksi, joten ei ihme, että urakan lopuksi yhteinen mielipide on jämpti: kurahousut-ja rukkaset ovat kyllä tarpeellinen keksintö. Tätiä hihityttää jälleen, kura se on elementtinä edustanut “ilmiöpohjasta oppimista” jo vuoksikymmeniä..

 

Iltapäivän hommiksi oli alun perin suunniteltu vielä matematiikkaa, mutta ope päättää poiketa suunnitelmasta. Lumityöt ja kurahoususirkus näyttävät vaatineen veronsa, joten otetaan vain kevyesti Piilomaan pikkuaasia lattialla loikoen. Ehtiihän tuon viitonen ensivkolla. Sen sijaan

-Muistatteko kun oltiin ihan ensimmäistä päivää täällä eskarissa elokuussa ja piirretiin tähän laatikkoon?

Hämmentyneinä eskarit katselevat omia piirustuksiaan paperilla.

-Tänään sinä saat piirtää uuden kuva tähän keskimmäiseen laatikkoon

Osalla lähtevät mielikuvitus ja kynä saman tien lentoon, jonkun pitää vähän mietiskellä. Piirtyy traktoreita, star wars ukkoja, lumiukkoja ja pulkkia, helikoptereita, hevosia, rakennustyömaa, uimaritytöt vesiliukumäkineen jne. Jokaisen laatikko saa kuvansa ja myös oma nimi muistetaan kirjoittaa. Eikä jatkosuunnitelmistakaan ole puute

-Minä teen tuohon joulukuun laatikkoon sitten suihkukoneen!

 

V&I  Heidi

 

 

 

 

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *