Yleinen

Terveisiä Mikkelistä: Leikkiminen rules!!!

20.03.2017, Heidi

Täti ei tänään ollut eskarilla, vaan Mikkelissä opetusministeriön ja avin toimesta järjestetyssä koulutuksessa koskien uutta varhaiskasvatuslakia, joka astuu voimaan tulevan elokuun ensimmäisenä päivänä. Ja nyt ei kyseessä olekaan mikä tahansa laki,vaan kauan odotettu ja kaivattu virallinen kanta siihen, että varhaiskasvatuksessa lapsen tulee olla toiminnan ja toteutuksen keskiössä. Täti niiiiiiiiiiiiiiin allekirjoittaa tämän.

 

Ja vielä suuremman ilon tarjosi koulutuksessa vahvasti esillä ollut LEIKKI, jonka uusi laki nostaa merkittäväksi tekijäksi lasten maailmassa tapahtuvaa oppimista. Leikkiä ei voi enää pitää minään aikuisten suunnitteleman “oikean opetuksen” väleihin tungettuna täyteohjelmana, vaan se pitää nähdä oikeasti lasten toteuttamana merkittävänä ja siksi havainnoimista vaativana toimintana, jossa toteutuvat oppimisen monet ulottuvuudet. Se on lasten kokemuksista, toiveista, kommunikaatiosta, luovuudesta, mielikuvituksesta ja oppimistarpeista kumpuavaa toimintaa, jolla tulee olla sen mukaiset edellytykset. Ja siksi leikille tulee myös taata pitkäkestoisen toteutumisen edellyttämä “työrauha” sekä tarvittassa aikuinen leikkikaveriksi, oppimista kannattelamaan. Jeeee!!!! Ympäri käydään ja yhteen tulleen, jokseenkin tuon suuntaisestihan herra Fröbel totesi jotakuinkin paristaa vuotta sitten. Antakaa lasten kastella kukkia.

 

Entäs koulutuksen anti omalle eskariryhmällemme… Jotenkin asiantuntijoita ja kuntien edustajia kuunnellessa tuli sellainen tunne, että lapsilähtöisyyden näkökulmasta meillä monet asiat on huomioitu, mutta silti aina voi tarkentaa toimintaansa. Esimerkiksi kuinka eskarit määrittävät hyvän leikin, voisiko vapaa istumapaikanvalinta parantaa ruokalassa ruokarauhaa, kuinka olisi toteutettavissa lasten omaehtoinen sovittelu…Ainakin näihin asioihin täti aikoo ensi tilassa kysyä kantaa eskareilta. Lapsethan eivät aina ole asioissaan asiantuntjoita, mutta elämänsä keskeisimpiä toimijoita kylläkin. Ja ennekkoluulottomuudessaan uuden kokeilemiseen peittoavat meidät aikuiset mennen tullen!

 

V&I pohdiskelee  Heidi


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *