Yleinen

Sähköinen versus käsityö

27.04.2016, Heidi

“Voihan tabletti”, en uskonut koskaan sanovani tätä, mutta  on se vaan hämmentävää tuo sähköisen ajanvietteen houkutus ja koukutus. Meillä on ollut eskarilla tabletit käytössä nyt kahdeksan päivää ja leikkimisen kulttuuri on kokenut sinä aikana totaalisen kuoliniskun. Tai ei siis ulkoleikkien osalta, mutta koneiden virtapiirissä. Tuntuu, että omien hommien aika on muuttunut pelkäksi koneella olemiseksi (15min) tai vuoron odotukseksi ja muuta tekemistä voi valita vasta, kun kone ei käytetyn vuoron jälkeen ole enää saatavilla oleva vaihtoehto… Hui! Silti tietotekniikka on minusta hyvä ja opettava renki, mutta tällä puheella, isännäksi sen on tässä eskarissa kyllä turha alkaa pyrkiä. Pelaamalla voi oppia monia taitoja, mutta leikki on ajattelun ja sosiaalistentaitojen kehittäjänä korvaamaton. Samoin koneet voivat tarjota meille monia virikkeitä, mutta silti yksilön oma mielikuvitus luo rakenteet muun muassa luovuudelle ja ilmaisulle.

-Saako pelata?

-Saa. Afrikantähteä tai muita lautapelejä.

-Niin, mutta saako tabletilla?

-Kuten jo äsken sanoin. Koneaika on käytetty ja laitteet laturissa.

-No sitten minä väritän…

 

Ehkä juuri tuon aamuisen havainnon vuoksi minua lähes liikutti se riemu, jonka ulkona hiekkalaatikon avaaminen sai aikaan. Hetkessä takaisin ovat palanneet vastavuoroisuus, ilo, neuvottelu, leikki, mieleikuvitus, omatoimisuus… Joku viisas onkin sanonut, että lapsi oppii kaiken elämässä tarpeellisen jo hiekkalaatikolla. Täti allekirjoittaa ja ISOLLA.

 

Iltapäivällä puutöissä naulataan kattohuopa linnunpönttöön ja tälläkin kerralla paikalle sattuu  yllätysvieraita. Koulun Eki-ope pistäytyy nimittäin noutamassa maalaamosta jotain ja kehaisee pönttöjä ohi mennen. Se on eskareille iso juttu. Ja vähintään yhtä maireaksi venyvät suupielet Anun kanssa paikalle saapuvien  1.-2.lkan poikien ihailevista ilmeistä. Vähän kursaillaan, että tällaisia vaan on tehty, pönttöjä.

-Anu. Ota minustakin kuva.

-Ja minusta

Ammattilaisen ottein koulun oma “paparazzi” kuvaa työt ja tekijät. Kiitos Anu!

 

Katot valmistuvat ja vielä ehditään pieni hetki omiahommiakin. Sitten se on taas päivä pulkassa ja kotiinlähdön aika. Huomisiin!

 

Valolla ja Ilolla  Heidi


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *