Yleinen

Rumasana, urakointia ja puukässää

18.01.2018, Heidi

Kirjastoautossa sivistytään, yleensä. Mutta tänään eskarit löysivätkin sieltä hiukan kyseenalaisen “virkkeen, kun hyllyssä olevan aikuisten urhelukirjan kannessa seisoi isoin kultaisin kirjamin: Havuja perkele! Kyseessä oli Suomen urheiluhistorin merkkitapahtumia käsittelevä kirja ja otsikko viittaisi tietysti Marjo Matikaisen ensimmäiseen arvokisavoittoon hiihdon MM-kisoissa Oberstdorfissa 1987, jolloin hän tuon sammakon suustaan päästi. Mutta eskareille paljon tärkeämpää on rumasana. Onko se rumien puhumista, jos lukee sanan ääneen kirjankannesta? Päätöksemme on yksimieleinen: ei ole. Ja on se aika kummallisen kuuloinen nimi kirjalle. Varsinkin open ääneen lukemana. Voi hilpeä hihitys. Joku ehdottaa opelle saippuaa suuhun.

 

Päivän hommana aloitamme urakan, kirjaimellisesti, nimittäin syksyllä naulatun geolaudan saa kotiin heti, kun urakkapiirustuksen kaikki kuviot tehty ja hyväksytysti tarkastettu.

-Minä teen nämä kaikki tänään

-Minä tein tämän, onko sitten omia hommia?

-Onko tää nyt oikein?

Kuminauhat venyvät ja kuvioita syntyy. Joku telee yhden, toinen painaltaa viisi putkeen. Hyvä. Sillä sellaistahan urakointi juuri on, että jokainen harkitsee ja toimii tuntojensa mukaan.

 

Iltapäivällä on puukäsityötä ja onneksi työkaluapua on saatu matkaan kotoa. Vuorossa on nimittäin pohjan ruuvaus ja siihen ristipäämeisseli on välttämätön väline.

-Tää ei mene…

-Katsotaan. Hei huomaatkos, jos välillä vaihtaa suuntaa, niin ruuvi lähteekin aukeamaan. Koetetaan muistaa kiertää kellonsuuntaan koko ajan…just noin. Nyt sujuu. Hyvä

-Niinkuin peleissäkin on ne vuorot, kellonsuuntaan

Juurikin niin. Hienoa opitun linkittämistä. Ja lisää seuraa. Vuorossa on nimittäin seuraavaan työvaiheeseen paneutuminen, joka on vintiläporalla reijän teko aarrearkun nostokahvoihin.

-Tämäkin pyörii sinne samaan suuntaan…niinkuin kello

Totta. “Myötäpäivään myllyt pyörii, vastapäivään veivit aukee”, niin mummollani oli tapana sanoa .Ja vaikka aarrearkun valmistus on tuskin puolessa välissä, niin puheissa vilisevät jo omat uudet projektit. Joku haluaa tehdä puuhevosen, toinen auton. Joku miettii jotain kivaa kukkajuttua…On se vaan hiiiiiiirveän suuri etuoikeus, että meillä on tämä puukäsityömahdollisuus.

 

V&I mietiskelee  Heidi

Ruokana juustoinen kasvissosekeito, kasvisgrahampiirakka ja kurkku.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *