Yleinen

Leivontaa ja synttärijuhlia

25.08.2016, Heidi

-Mikä tämä on?!?

Voihan nenä, kuka on virittänyt narun seis-kyltteineen keittiönovelle?

-Se on “Pääsy kielletty keittiöön”-este, ennenkuin aloitetaan leivonta. 

Mielenkiintoista, miten mukava juuri tänä aamuna olisi pujahtaa keittiöön… Hoidellaan kuitenkin ensin kirjastoauto, josta saadaan omat kirjastokortit ja sitten jokainen pesee kädet oikein huolella ja saippuan kanssa. Vihdoin se voi alkaa:  omenapiirakan teko. Pitkän pöydän äärellä vallitsee jännittynyt odotus, kun ensimäinen muna kopsahtaa kulhonreunaan.

-Nappiin meni, olitpa taitava. Ja seuraava muna…

Munia, sokeria, jauhoja, maitoa….tänään ei määrässä säästellä ja jokainen saa mitata useammankin kerran. Ja malttia on matkassa kaikilla.

-Miksi tuossa on noin monta noita juttuja?

Tarkka havainto, mittalusikkasarjassa tosiaan on monta otinta. Käydään pikakeskustelu asiasta ja todetaan, että kaikkea ei voi laittaa taikinaan ihan samoja määriä. Ja keskustelu siis pikana siksi, että muutoin taikina mokoma saattaa suuttua odottelusta ja lässähtää. Aivan loppusuoralla iskee vielä yksi huoli, mahtuuko valtava taikina sittenkään kulhoon…juuri ja juuri.

-Onko tämä piirakka nyt valmis?

-On

-Että tämän vaan illalla kippaan pöydälle, kun vanhemmat tulevat?

-Ei!(*10 hämmentynyttä)Se pitää laittaa uuniin.

Kaadetaan siis taikina uunipannulle ja lisätään päälle vielä omenat sekä kaneli. Ja sitten uuniin.

-Oli aika helppoa.

Tyytyväiset leipurit lakoavat käsienpesun kautta omille hommille ja eipä aikaakaan, kun ihana tuoksu alkaa herutella vettä kielille…

 

Iltapäivällä juhlitaan. Synttäriohjelma on perinteisen leppeä posteljooneineen, lauluineen ja kädestäpitän onnitteluineen, mutta senkin edestä luovuus pääsee kukkimaan taikalahjalistassa: Mitä antaisit sankarille lahjaksi, jos voisi mitä vain taikoa? Tästä lähtee: kukkia, leikkiponin, marakassin, oikean ponin, tuhat tikkaripussia, lisää kukkia, linnan, oikean ponin, karkkipussin ja rusetin. Ihkua, haluaa täti hihkua! Ja mitä tekeekään salaperäisesti hymyilevä synttärisankari, noutaa repustaan…

-Onko se tyyny?

Ei suinkaan, vaan valtava pussi vaahtokarkkeja.

 

Valolla ja ilolla illan vuosisuunnitelmatreffejä odotellen Heidi

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *