Yleinen

Kympin yli puutyöprojektiin

09.04.2018, Heidi

Matematiikka on mielenkiintoista. Varsinkin, kun seuraa, kuinka lapset kokoavat itselleen aiemmin koetun ja opetuksen kautta syntyvän idean ymmärrykseksi. Niinkuin tänään, pähkäillessämme numero kympin ylitystä. Tehdään ensin pötköjä multilink-paikoista ja treenaillaan sitten taululle. Osalle joku numero 12 on ihan selkeä ja helppo, koska kaksitoista vaan tehdään niin, että ensin ykkönen ja sitten kakkonen. Ja 22 on vain yhden kympin enemmän. Toisille taas on helppoa luetella luku lukusuoralla, mutta miksi sitä ei voi kirjoittaa 2 ja yksi, koska kakkonenhan sanotaan ensin. Tai miksi se pitää edes osata kirjoittaa.

-Ahaa. Missäs te olette nähneet näitä yli kympin nimeroita.

-Kellossa

-Rannekellossa

-Vuosiluvuissa

-Paidassa voi olla (selviää, että kyse juurikin pelipaidasta)

-Kaupassakin voi olla

Otetaanpas pieni matikkapoukkoilu. Keittiössä on laskupisteitä, joissa pitää käydä selvittäässä oikeita vastauksia, jotka kirjataan paperiin omalla paikalla. Johan vinkuvat hippulat, kun eskarit viipottavat edestakaisin, liikkuva koulu heh heh. Ja mukavaa on myös tarkistaa omat vastaukset, vaikka…

-Eikä. Tähän pitää laittaa v, niinkuin variksennokka. Ei haittaa.

Ei niin. Laskemalla nämä jutut oppii. Ja havainnoimalla. Kuten vaikkapa “Sata päivää sujuu”-purkeista tai aamulla käyttöönotetusta kesälomakukasta.

 

Iltapäivällä aloitimme “oma puukäsityö”-projektin suunnittelutyön katsomalla tietokoneelta valokuvia viimevuoden eskareiden töistä.

-Hienoja!

-Miten se on tehty tuo koira?

-Minä tunnen tuon!

-Minä olen nähnyt tuon laivan. Se on minun kaverin tekemä.

Alkuinto on sytytetty, joten eikun suunnittelupöytien ääreen. Taustalla soi hiljalleen klassinenmusiikki ja suurille papereille alkaa syntyä luonnoksia: istuva pandakarhu, kelluva lossi, lattialla työnnettävä lossi pikkuautoleikkeihin, auto neljällä pyörällä, villalla koristettu pupuäiti&lapsi, heppa-aitaus ja tamma&varsa, koala&kiipeilupuu, juna+vaunut 26 renkaalla, radio ja vielä hiirisisarukset näyttämömökillä. Oh hoh. Hienoja ideoita ja suunnitelmia ja mikä mukavinta, ei yhtään “plakiaattia” esimerkiksi katselemistamme töistä. Luovus niin rules!

-Voinko vielä lisätä siihen semmoisen luukun

-Joo. Muistat vaan, ettei saa tulla liikaa painoa.

-Ei tule

-Saako sen sitten maalata tän väriseksi?

-Saa

-Jos kerkeää, voiko tehdä sellisen katoksen?

 

Voi ihana ilo. Tässä ne kuulkaa hujahtavatkin, eskarin viimeiset kahdeksan viikkoa.

V&I kirjoittelee  Heidi

Ruokana porkkananapit, peruna, yrttikastike, kiinankaali-ananassalaatti ja ruisleipä


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *