Yleinen

Kohti lomaa liikkuen

26.02.2018, Heidi

Aamulla selvisi, että päiväntähtemme pitää pelaamisesta ja haaveilee Linnanmäkireissusta. Hänellä on myös sama lempiruoka kuin opella: perunavelli ja ruisleipää sekaan. Aivan hulvatonta hilpeyttä herätti kuitenkin isoveljen kommentti siitä, missä tähti on hyvä

-Tinkimisessä

Niinpä. Ryhmän yleinen mielipide oli, että pienemmät sisaret usein ovat…ärsyttävyyden lisäksi, heh heh.

 

Ruokailun jälkeen saimme aika massiivisenkokoisen vierailuelämyksen, kun koulun pihaan kurvasi oikea kuorma-auto ja Blue Gargo Oy:n kolmihenkinen tiimi Satu, Sari ja Pasi saapuivat kertomaan, mitä seikkoja huomioimalla raskasliikenne ja jalankulkijat pärjäilevät turvallisesti liikenteessä. Selvitystyö aloitettiin ulkona arvioimalla sitä, miten pitkä voi olla nuppi ja perävaunu yhdistelmä, entä Suomeen tuloaan tekevät superrekat? Numerot ovat eskareille suuria 25metriä, 50 metriä…mutta pihanyli vedetty mittanauha antaa hyvin kuvan mittaluokasta. Sitten jokainen halukas pääsee kiipeämään sisään korkeuksiin kuskinpaikalle, mistä näkee helposti vaikka mitä…vai näkeekö…. Ai jai, sinne ne jäävät katvealueisiin, niin suojatiellä vilkuttavat opet, kuin sivukulmaan  rekvisiitaksi lainattu rattikelkkakin…entäs tuolla takana…Kaiken tämän havainnoinnin lapsi pääsee keksimään itse nupista käsin ja ammattikuskin opastuksella. Mahtava juttu! Tästä ei ymmärrys ja muistijälki parane.

 

Ulkoa siirrytään sitten sisälle, missä toiminnallinen oivaltaminen jatkuu edelleen, kun jokainen pääsee kokeilemaan mm. reaktionopeuttaan viivoitintestillä. Samoin katsotaan video arkitilanteesta, jossa on reppuselkäiselle matkaajalle käydä pahasti.

-Se ois voinut kuolla

-Ja kännykkä hajosi

Pohditaan siis yhdessä hetki, että mitä tilanteessa tapahtui ja mitä olisi pitänyt tehdä toisin. Ja taas saa painaa kuskin sana: “Vilkuttakaa sille kuskille. Kun kuski vilkuttaa takaisin, hän on varmasti huomannut sinut ja voit turvallisesti mennä yli”. Juurtikin näin, näppärä keino ja aina matkassa.

 

Esitys kestää kokonaisuudessaan 1,5 tuntia, mutta yleisö jaksaa sen oikein hyvin, mihin erityisesti vaikuttaa tekemisen ja ajattelun tasainen vuorottelu. Tärkeää on myös se, että esiintyjät lähestyvät asioita oman elämänsä ja kokemustensa kautta. Plus, että he ovat kiinnostuneita myös yleisönsä tietämyksestä, kuten

-Hei. Mihinkäs rekkoja ja kuorma-autoja tarvitaan?

-Niillä voi kuljettaa sellaisia isoja asioita

-Joo. Mitäs niillä voi kuljettaa?

Avoinkysymys ja johan lähtee: kontteja, bensaa, motoja, hiekkaa, maitoa, puita, mökkejä, hornetteja, kauppojen tavaroita, banaaneja.. Eikä esiintyjiltä pääse tasan ainoakaan dia ohi ilman, etteikö yleisö haluaisi tietää, missä päin kuva on otettu…

-Tuo on Leppävirralta!

-Niin on. Nesteeltä.

Myös valtava siirtokuljetus tunnistetaan helposti tuulivoimalan lavaksi ja jopa sen loppusijoituskohteesta ollaan kartalla. Kyllä meillä on fiksua porukkaa!

 

Lämmin kiitos siis Blue Gargolaisille vastuunkannosta kaikille tärkeässä liikenneturvallisuusasiassa. Te toivoitte, että käyntinne jättäisi jonkin muistijäljen lasten mieliin ja siten turvaksi maailman teillä liikkuessa. Toteutuiko toive? Ilman epäilystäkään! Te totisesti ansaitsitte IIIIIIIIIIISOT peukkumme!

 

V&I kirjoittelee Heidi

Ruokana ohrapuuro, mehukeitto, juusto ja sekaleipä.

 

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *