Yleinen

Kirjasopimus, ämmän maistelu ja puukäsityö

26.01.2017, Heidi

Täti kannattaa aina lukemista, mutta tänään piti siihen tehdä pientä rajausta kirjastoautossa, kun eskarit olisivat halunneet lainata aikuisten sotakirjoja. Pidetään siis pikapalaveri Pekan kanssa, joka hoitaa asian ammatillisen tyylikkäästi: “Kirjoissa ei ole ikärajaa, mutta kaikki kirjat eivät silti sovi lapsille”. Sovitaan, että eskaripäivinä lainaamme kirjoja lasten-ja nuorten hyllyistä ja aikuistenosastonkirjat lainataan sitten erikseen omin vanhempien kanssa. Uskon tämän sopivan kaikille perheille.

 

Aamun kirjainhommana on työnalla M, jota lähdetään ensin maistelemaan peilin kanssa ja sitten leikkilukemaan. Taululla on sanoja, joiden alkuun M-äänne pitää lisätä: _uki, _aha, _ari, _opo, _inä jne. Muutama ensimmäinen sana menee harjoitellessa, sitten ryhmä saa kiinni ideasta. Sanoja on mukava ratkoa!

-M on alakerran kirjain, pitkästä aikaa.

-Ja A

Lasketaan, että aakkostalon yläkerrassa on jo 8 kirjainta, mutta alakerrassa vain nämä kaksi.

-Mutta tuo pikku m on yläkerrankirjain

Totta. Hieno havainto ja oivallus.

 

Ulkoilussa koulukummit osoittivat taas mahtavaa asennetta heittäytymällä pelaamaan sählyä eskareiden kanssa. Ja vaikka oikeasti pelataan, niin pienet samalla huomioidaan. “Hyvä eskarit! Ottaakaan vaan pallo pois. Porukalla kimppuun”, Heikki-ope intoutuu komppaamaan ja tunnelmahan kohoaa kuin Hartwall-areenalla mm-kisoissa. Painaa, painaa, jaksaa, jaksaa…sillä se mikä taidossa hävitään, vikkelässä innossa voitetaan.Välkkäkello soi…

-Me voitettiin!!!! (*monta innokasta eskaria)

Kummit lyövät reilusti ylävitosta ja kiirehtivät tunnille. Pienesti hymyillen.

 

Iltapäivä kuluu puukäsitöissä, missä aloitimme geo-laudan teon. Ensin tutut suorakulma, sahaus, sitten päivän uutena juttuna kaavan käyttäminen. Nyt pitää nimittäin saada paljon nauloja viivasuoriin riveihin. Maltilla leikataan kaava ja asetellaan paikalleen, sitten saa alkaa naulata.

-Otetaan ensin vaikka kolme naulaa

Eihän se riitä alkuunkaan! Intoa on kuin pienessä kylässä ja kaikilla homma onnistuu.

-Saako hakea lisää nauloja?

Kyllä saa, omaan tahtiin. Puutyöluokassa vasarat naputtavat ja nopeimmat ehtivät naulata jo alun toistakymmentä naulaa..

-Ruvetaanhan siivoilemaan…

-Kerkiikö vielä yhden?

-No kaikki saavat vielä yhden naputella. Ja loput sitten ensi viikolla. (Tässä työssä nimittäin naulaamista piisaa.)

Siivoillaan vielä paikat, huolehditaan omat tavarat mukaan ja tehdään kynnysjono, eikä homma voisi paremmin toimia. Ei mitään hötkyilyä tai hässäkkää, vaan maltillista ja järkevää toimintaa. Se on kyllä eskareilta sellainen suoritus, että kk-merkkihän siitä taas ansaitusti napsahtaa.

-Enää kaksi!

-Ja sitten on ekstrasuperhyperlelupäivä!!!!

Juurikin näin. Sellaisenhan täti on seuraavaksi mukavuustunniksi tullut luvanneeksi.

 

V&I  Heidi

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *