Yleinen

Jyrsintää

18.04.2016, Heidi

Kurjalan eskarit saivat tänään kolmeksi viikoksi käyttöönsä tabletit, joilla käytiin heti “jyrsimään puuta” eli käyttämään Play-kaupasta saatavilla olevaa maksutonta sovellusta nimeltä “Mollan ABC”, jossa näytöllä liikkuva sormi toimii talttana ja työstää kirjaimia/numeroita ohjeen mukaan.

-Hei. Tämä ei ottanut tätä!

-Huomaatko. Kirjain pitää tehdä alusta loppuun, sormea nostamatta.

-Tämä Y on tälleen… eikä olekkaan…se pitää tehdä van tuo ensin…

-Tehdään nää kaikki.

Tabletit ovat mukavia, mutta ope hiukan ärsyttävä. Se kun ei anna mennä youtubeen tai ladata mitään.

-Tiedättekö, nämä koneet voivat saada viruksen eli taudin, ihan niin kuin me ihmisetkin. Siksi aikuisen pitää aina tarkistaa, että mitä niihin voi laittaa ja mihin niillä voi turvallisesti mennä. Ja pitää muistaa myös ikärajat, ihan kuin kirjastoauton DVD:ssä.

-Meidän koneessa on ollut virus. Se alkoi lagia.

-Meilläkin on ollut. Sitten se ei enää toiminut.

-Niinpä. Tabletti on kuulkaa kuin ovi suureen sähköiseen maailmaan, jossa on tarjolla tosi paljon kivaa tekemistä ja me seikkaillaan sillä kyllä ihan varmasti. Mutta se pitää osata tehdä turvallisesti ja järkevästi. Ajatelkaapa, jos liikenteessä lapset alkaisivat ajaa autoa tai ihmiset ryntäilisivät tien yli mistä sattuu. Kolari ja kaaoshan siitä tulisi. Ja aika vaarallistakin olisi. Internetissä pitää myös tietää mitä saa tehdä, missä ja miten.

Ok. Sovitaan, että toimitaan tableteilla turvallisesti ja maltilla. Ja että vasta huomenna voi alkaa kokeilla kuvaamista, kunhan ensin on sovittu pelisäännöt sillekin hommalle…Se on nimittäin jännä juttu, että me aikuiset usein oletamme lasten koneenkäytöstä enemmän, kuin tiedämme. Ja samalla saatamme luovuttaa heille liikaa valtaa, tietoisen turvallisuuden kannalta välttämättömiin taitoihin nähden. “Sellainen ilmainen lounas” ystävääni totesi, kun lapsen ilmaisen pelisovelluksen mukana tullut vieras söi pöytäkoneen tekstitiedostoista kaikki ääkköset…

 

Iltapäivällä “jyrsitään” sitten puutyöluokassa lintupönttöprojektin parissa. Päivän tavoite on naputella loput seinänaulat paikalleen ja sahata pohja valmiiksi, mikä hoituukin kaikilta mallikkaasti.

-Ope. Tässä on reikä. (tappi on pudonnut oksankohdasta)

-Ei hätää. Me voidaan liimata se tai laittaa paikka.

-Hyvä postiluukku

Enää siis huopaa kattoon ja ripustuslenkkejä paikoilleen, sitten on lintukoto valmis. Paistaisipa vielä huomenna Kurjalan yllä aurinko, että voitaisiin katsoa etelänsuunta…vai pitäisikö ihan aurinkokello väsätä…

 

Keväisestä linnunlaulusta iloiten tuumailee   Heidi

 

 

 

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *