Yleinen

Hampaat(on) Pertti

25.11.2015, Heidi

Tänään hammashoitaja Päivi Torvinen saapui Kurjalaan kertomaan hampaiden päivittäisestä hoidosta. Aamun ensimmäisellä tunnilla hän esitteli eskareille sekä 1.-2. lkan oppilaille jättimäiset hampaat, joita pääsi myöhemmin ihan itse harjaamaan. Esillä oli myös kiinnostavia kumimuotteja havainnollistamassa, kuinka se rautahammas oikein maitohampaan tieltään pois pullauttaa. Tutuksi tulivat lisäksi kruunu, hammasluu ja ydin. Eskareilla oli puolestaan hammashoitajalle monia omakohtaisia kokemuksia ja tietoja kerrottavaksi.

– Multa on irronnut jo kaksi hammasta…näätkö?

– Multa tuli verta ihan tänne asti (leuka)

– Meidän isomummolla on tekohampaat (“Ai tekarit?”, kaveri kuiskaa vieressä.)

 

Myös hampaiden tarvitsemasta hoidosta eskareiden ja koululaisten joukossa oltiin hyvin kartalla. Kahdesti päivässä ja fluorihammastatahnalla, tiedettiin heti. Samoin tiedossa oli maitotuotteiden luustoa ja hampaita vahvistava vaikutus ja karkkipäivän tärkeys hammaspeikkojen nujertamisesi. Juuri sokerinmäärän tutkailuun Kaisulla olikin hyvä konsti: Pöydällä oli tavallisia elintarvikkeita ja herkkuja mm. maustamaton viili, karkkipussi, vanukas, pillimehu ja perunalastupussi. Tuotteen rinnalle oli laitettu sen sisältämä sokerin määrä sokeripaloina. Voitte arvata, oliko kukaan halukas syömään esimerkiksi 200g karkkipussia vastaavaa 120 sokeripalaa…varsinkaan kerralla.

Kiitos Kaisu antoisasta vierailusta ja erityisesti kotiin viemisiksi saaduista hammastahnoista. Oli Iso peukun juttu, ilman muuta!

 

Sitten pöllöilyä. Tai oikeammin asiaa pöllöstä. Eskarin taikahäkkiin on nimittäin muuttanut pöllö. Eikä mikä tahansa pöllö, vaan mitä ilmeisimmin ainakin auttavasti kirjoitustaitoista lajia. Häkin pohjalta löytyi nimittäin viesti: Minä olen Pertti. Pöllön ilmestymistavasta sekä elollisuudesta virisi heti eskareiden kesken kiivas keskustelu, joka päätettiin lopulta ratkaista laittamalla uudelle asukkaalle paluupostissa seuraavat tarkentavat kysymykset…Miten sinä osaat kirjoittaa kirjeitä/Oletko sinä elävä/Mistä sinä olet tullut/Oletko sinä intiaanipöllö/Osaatko sinä taikoa/Oletko tullut intiaanien käskystä tarkkailemaa, että ovatko eskarit kiltisti/Ovatko intiaanit rääkänneet sinua, kun pyrstössäsi oli teippi/Miten sinä voit muuttua eläväksi/Oletko sinä meidän ystävä?

Niinpä niin. Ja joku kertoikin jo kuulleensa pöllön huhuilua…

 

Ei ollenkaan pöllömmällä tuulella kirjoittelee Heidi

 

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *